Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска го посети Албанскиот театар во Скопје каде интензивно се работи на реконструкцијата на објектот, кој се очекува да биде завршен до крајот на годинава.

Се работи за прв голем зафат за целосна реконструкција на Театарот, по повеќе од 40 години од постоењето на објектот, за чија реализација е задолжена италијанската фирма „Скиентиа СРЛ“.

– Со ентериерната и екстериерната обнова и реконструкција на зградата на Албанскиот театар, чија вкупна површина изнесува околу 4.300 метри квадратни ќе се добие современ објект со две сали, опремен со најсовремена сценска технологија согласно со постојните стандарди, како и внатрешна функционална реорганизација на објектот, соопшти Министерството за култура.

Во изминатиот период, како што се наведува, се работеше на изведба на сценската технологија, се финализира изведбата на фасадата во пациото на објектот, електричните инсталации и се поставуваа вентилациски канали за машинските инсталации.

Министерката за култура истакнала дека по реконструкцијата на зградата на Албанскиот театар, објектот ќе биде ново место каде уметниците ќе го збогатуваат мултикултурниот мозаик на нашата држава.