На кратко за пилешкото месо: Силата во пилешките копани, здраво срце со пилешките масти и конечната пресметка меѓу копаните и белото месо!
Копаните се полни со глукозамин кој е одличен за здравјето на зглобовите, посебно ако дигате тегови. Ставете половина килограм во експрес лонецот, додајте лажичка оцет (бидејќи помага во извлекувањето на хранливите состојки од коските и ‘рскавците) и ставете вода колку да ги залиете копаните. Додадете зеленчук и лук и варете го околку 3 часа во експрес лонец (или 6-8 часа во регуларен). Прецадете и останатата течност искористете ја за чорба, супа или друго јадење.
Не, нема повторно да зборуваме за тоа колку е здрава рибата, или пак лененото семе. Омега-3 масните киселини во голема мера се наоѓаат и во пилешкото месо, но само кога е во прашање домашна кокошка, која не се храни претежно со пченка, туку е на слобода по цел ден и јаде тревки и инсекти. Колку е постара кокошката толку подобро, бидејќи ќе има повеќе наталожени масти кои никако не треба да ги отстраните бидејќи се многу здрави.
Иако сите сметаат дека белото месо е најздраво воопшто не е така! Ова верување води потелко уште од застарените сфаќања дека животинските заситени масти се нездрави и дека белото место ги содржи во најмала мера па затоа е најздраво. Но, сега знаеме дека заситените масти и холестеролот не само што се безопасни туку се и пожелни во исхраната, па така нема потреба да ги отстрануваме копанот и надкопанот кои за разлика од белото месо содржат многу повеќе железо.