Која храна ни гарантира одлично здравје и долг живот?

Туната е една од најздравите риби кои треба да ги додадете во вашата секојдневна исхрана. Оваа намирница претставува совршен извор на висококвалитетни протеини кои воедно содржат малку масти.

Било на скара, било во конзерба, туната е многу здрава храна. Богата со хранливи состојки, бидејќи содржи минерали како калиум, селен и магнезиум. Освен тоа содржи и големи количини на витамин B комплекс и омега 3-масни киселини, кои се од клучно значење на здравата храна.

Намалува симптомите на депресија , го зајакнува имунолошкиот систем , штити срцето, ја подобрува здравјето на мозокот и ублажува болката во зглобовите. Морска храна, особено туна, е единствениот природен извор на DHA и EPA, посебен вид на омега-3 масни киселини кои го подобруваатздравјето на срцето и мозокот.

Витамин Е и селен во туна спречи некои форми на рак , како што се рак на панкреасот и рак на дигестивниот тракт на секоја, како што се на устата, желудникот, хранопроводникот, гркланот и дебелото црево. Омега-3 масни киселини присутни во туна спречување на рак на дојка и, исто така, се намали ризикот од развој на леукемија.

Таа ги намалува симптомите на депресија, го зајакнува имунолошкиот систем, го штити срцето, го подобрува здравјето и ги ублажува болките во зглобовите. Плодовите на морето, особено туната, е единствен природен извор на DHA и EPA, посебни видови на омега-3 масни киселини кои го подобруваат здравјето на срцето и мозокот.

Консумирањето на туна, како оваа, има уште многу предности.

Спречува рак

Витаминот Е и селенот во туната спречуваат некои видови на рак како што се рак на панкреасот и рак на секој орган за варење како што се устата, желудникот, хранопроводот, гркланот и дебелото црево. Омега-3 масните киселини кои се присутни во туната го спречуваат ракот на дојката, а исто така го намалуваат и ризикот од појава на леукемија.

Го чува здравјето на очите

Состојба наречена макуларна дегенерација, што предизвикува влошување на видот, е главна причина за слепило кај луѓето над 50 години. Омега-3 масните киселини присутни во туната, ја спречуваат појавата на оваа состојба.

Губење на тежината

Педесет проценти од дневните потреби на протеини може да се добијат од една мала порција туна, која има само 110 калории. Туната е одличен избор доколку сакате да ја контролирате својата тежина или пак да ги намалите килограмите. Сепак, губењето на тежината зависи и од начинот на која ја јадете туната, па дуплата порција на туна со мајонез нема да ве доведе до саканиот резултат. од тоа колку ви се јаде туна, и двојно служат на туна со мајонез нема да доведе до саканите резултати.

Детоксикација

Селенот присутен во туната е важна состојка во производството на глутатион пероксидаза. Овој важен антиоксиданс за луѓето е потребен за здрав црн дроб. Функцијата на овој орган е детоксикација и ослободување на телото од штетни супстанции, како што се пестицидите, дрогата и тешките метали.

Го штити срцето

Исхраната богата со риба го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести. Омега-3 масните киселини, исто така помагаат во намалување на згрутчување на крвта и појава на срцев и мозочен удар. Туната ги спречува воспаленијата и создавањето на крвните згрутчувања поради холестерол.

Здравје на мозокот

Редовните порции на туна во една недела спречуваат воспаленија и го поттикнуваат протокот на крв во мозокот. Ниацинот е присутен во туна и игра важна улога во одложувањето на губењето на меморијата и ја намалува веројатноста за појава на многу болести.