Денес за вас имаме рецепт за помфрит. Самите направете подобар, поздрав и посвеж помфрит.
Состојки и подготовка:
Измијте ја лушпата од компирот, а потоа излупете го, повторно измијте го и исечете го на тенки стапчиња (помфрит). Ставете го помфритот во чинија и прелијте го со ладна вода. Оставете така да стои во фрижидерот во период од 1-2 часа. По истекот на тоа време, исцедете ја водата и уште еднаш измијте ги компирите под млаз вода.
Издвојте ја помалата количина од компирите и исушете ја со крпа, па потоа спуштете ги да се пржат во врел зејтин.
На почетокот не мешајте многу за да не се распадне компирот, а подоцна слободно мешајте и вртете ги компирите за рамномерно да се испржат и да добијат убава и рамномерна боја. Пржениот компир ставете го на салфетка за да се исцеди од вишокот зејтин. Така печете се додека не го испечете целиот помфрит.
Посолете го и послужете се додека е врел и крцкав.
Пријатно јадење!