Идната година повисоки плати, но и откази за административците

Премиерот Зоран Заев на вчерашната расправа за предлог буџетот за 2019 пред бизнисмените нод Стопанската комора кажа дека вишокот од јавната администрација ќе биде отпуштен и со преквалификација понуден на приватните компании.

Ќе се чека скринингот и отворањето на поглавјата за преговори со ЕУ каде што се бараат реформи и во администрацијата. Повисоките плати од 5 отсто за идниот септември е планиранo да се случат откако ќе се знаат резултатите од контролите на реформата.

-На дел од административците ќе им се заблагодариме, ќе им понудиме преквалификација преку програмите на Агенцијата за вработување и ќе ги понудиме на приватните компании. Тие ќе треба да им обезбедат соодветна обука, а ние сме подготвени од шест месеци до една година да им обезбдеиме плати додека трае обуката. Вие ќе треба да им гарантирате дека по завршување на обуката ќе ги вработите – им се обрати Заев на бизнисмените.

new nike air max 2019