СОСТОЈКИ:
500 гр кори
3 јајца
300-400 гр вишни
200 гр шеќер
200 гр масло
200 гр кисела павлака
1 прашок за пециво
масло за готвење
НАЧИН НА ГОТВЕЊЕ:
Најпрво подгответе го премазот на следниот начин: Се матат јајцата и шеќерот додека се стопи шеќерот и потоа се додаваат маслото, павлаката и прашокот за пециво.
На подмачкано тавче се редат корите и секоја кора се премачува со премазот (долните со помалку премаз, а погорните со повеќе премаз – повеќе пати се мачка иста кора).
На половина од корите се додаваат вишните, па се продолжува со редење на корите и премазот.
Последните 2 кори се попрскуваат само со маслото (за да бидат крцкави отккао ќе се испечат).
Потоа подгответе го шербетот на следниов начин: ставете во сад да се вари 2-3 шољи (200 гр) вода, со 2-3 шољи (200 гр) шеќер, 1 прашок ванила додека да зоврие.
По печењето, баклавата се прелива/попарува со шербетот.
Наредената баклава се сече на начин по ваш избор и се пече на температура 20-25 минути во претходно загреана рерна на 200 степени.