Болка што доаѓа од никаде - фибромијалгија

Луѓето со фибромијалгичен синдром (ФМС), во основа се физички здрави. Светската здравствена организација (СЗО) го третира ФМС како болест, која не може да се лекува. Наместо тоа, поединци мора да научат да се справат со болката. Клучен елемент е движењето.

Во западниот свет страдаат од околу 1-2 проценти од населението на синдромот. Претежно тоа влијае на жените во средната возраст, според неодамна ажурирани насоки за ФМС, која им обезбедува на лекарите некакви препораки за третман. Болеста е обично подмолна. Во препознавањето на фибромијалгичниот синдром важно е пациентот даму ги кажува на лекарот сите поплаки, вклучувајќи и несоница, замор или емоционални проблеми, како анксиозност и депресија.

Секој кој редовно зема лекови треба да го информира лекарот за тоа. Дифузната болка може да биде пропратен ефект на одредени лекови, како што нашироко се користат за намалување на холестеролот, на пример, вели Бернард Арнолд на германската Асоцијација за болка во Берлин. Преку лабораториско испитување на крвта ќе се помогне да се појасни дали болката има физичка причина и дали е резултат на ревматска болест или е одраз на тироиден дефект. Но ФМС не може да се открие таквите тестови. Лекарот исклучува само дека болката од други причини.

Fibromyalgia синдромот значи не се лекува. Искуството на болка, тоа генерално ќе остане за цел живот. Страв од попреченост или предвремена смрт се јавува, но болеста не влијае на смртноста. А постојат неколку начини да се ублажат симптомите. На лица со блага форма на ФМС, им се дава упатство за редовно вежбање. Не е важно дали пациентот оди на танц и игра самба, вежба со фитнес опрема или пешачи. Важно е дека болните процеси се забавуваат преку тоа.вежбање или примена на таи чи или јога. Исто така се препорачува е комбинација на релаксација како терапија, аеробни вежби и бихејвиорална терапија. Бидејќи, тие се често поврзани со физички и емоционални проблеми. На лековите сега се гледна покритично.

Тие треба да се земаат само привремено. Упатството препорачува некои физички терапии како што се термалните бањи, мачкање со кал и лимфна дренажа. Истото важи и за привремено акупунктура. Други третмани, како што ласерски и магнетна терапија, реики и употребата на додатоци во исхраната од лекарите нема да добиете препорака, бидејќи ефикасноста е нејасна или може да има опасни, несакани ефекти.